Monday, Sep 21, 2020
HomeKeluargaTakut Lakukan Hubungan Kelamin Selepas Bersalin? Cuba 10 Tip Ini

Takut Lakukan Hubungan Kelamin Selepas Bersalin? Cuba 10 Tip Ini

“MALAM tadi suami mahu bersama, tetapi saya tolak. Saya tak yakin dengan diri sendiri, macam mana kalau rasanya tak sama seperti sebelum bersalin?” Luah Salwa yang sudah sebulan habis berpantang anak sulongnya.

Ya, ramai wanita berasa bimbang apakah hubungan kelamin selepas bersalin akan memberi kepuasan sama seperti sebelumnya. Ada juga yang takut mahu bersama pasangan kerana bimbang mendatangkan rasa sakit, khususnya jika mengalami jahitan atau pembedahan.

Advertisements

Ketakutan melakukan hubungan kelamin selepas bersalin boleh menjadi rumit seperti masalah kemurungan, gelisah secara tiba-tiba apabila bersama pasangan dan menolak hubungan kelamin.

Selepas bersalin, hubungan intim boleh dilakukan selesai tempoh berpantang atau 40 hari pasca bersalin. Ahli perbidanan dan kandungan menyarankan, hubungan intim boleh dilakukan dalam tempoh empat hingga enam minggu selepas bersalin.

Ini untuk memberi peluang pada tubuh untuk sembuh dan keadaan rahim serta bahagian kelamin kembali pulih seperti sedia kala. Ada juga beberapa fakta mengatakan, tubuh cepat sembuh jika ibu menyusui bayinya.

Tip ini mungkin boleh membantu anda dan pasangan kembali intim dan berkeyakinan ketika bersama;-

• Waktu sesuai
Penat memang masalah besar bagi wanita selepas bersalin. Jadi, cari waktu untuk bermesra dengan pasangan ketika si kecil tidur. Ketika ini, anda dan pasangan dapat menikmati hubungan kelamin dengan selesa.

• Pelincir
Jika organ intim terlalu kering, cuba atasi dengan menggunakan bahan pelincir untuk membantu mengelakkan kesakitan ketika bersama.

• Rangsangan
Sesi pemanasan seperti membelai, bercumbuan dan kata-kata romantis amat penting bagi merangsang ghairah pasangan. Secara psikologi, selepas bersalin, wanita memerlukan pemanasan lebih panjang ketika melakukan hubungan intim.

• Bertimbang rasa
Anda dan pasangan mungkin ada posisi kegemaran ketika bersama, tetapi tahan dahulu keinginan itu hingga tubuh dan organ dalaman pulih sepenuhnya.

Beberapa kajian hubungan kelamin menunjukkan, posisi paling sesuai dan selesa bagi wanita selepas bersalin adalah woman on top. Posisi ini dapat membantu mengawal setiap gerakan ketika bersama pasangan. Jadi, pasangan harus memberi kerjasama, bertimbang rasa dan lebih memahami.

• Pencegahan
Bayi anda masih kecil dan tubuh dalam proses pemulihan, jadi jangan lupa menggunakan alat mencegah kehamilan supaya jarak hamil tidak terlalu dekat.

• Kencangkan kembali
Selepas bersalin, wanita disaran melakukan senaman untuk membantu menguatkan dan memulihkan kembali otot punggung khususnya pada bahagian sulit. Senaman ini kenali sebagai senaman kegel.

• Nutrisi
Keperluan nutrisi harus dipenuhi kerana ini penting dalam proses pemulihan kesihatan tubuh.

• Merawat diri
Belai dan manjakan diri di spa. Cara ini juga boleh membantu mengubah pandangan negatif anda seperti hilang keyakinan diri, berasa tidak seksi atau gemuk selepas bersalin hingga menganggap diri tidak lagi menarik di mata suami.

• Sokongan emosi
Suami yang baik dan bertimbang rasa mampu memahami keperluan isterinya, apatah lagi selepas bersalin. Misal, menemani isteri ketika menyusui atau mengurus bayi, bersedia bangun tengah malam, bantu menjaga bayi atau memicit tubuh isteri ketika dia kepenatan. Sikap ini membuat isteri gembira, selesa dan lebih berkeyakinan.

• Komunikasi
Tingkatkan komunikasi yang baik dan intim dengan pasangan. Apabila komunikasi  berjalan lancar, pasangan suami isteri berasa saling memerlukan dan lebih bahagia.

comments

FOLLOW US ON:
Anak Nakal? Cuba 7 C
Rantai Dempak Peleng

mediawriter1@gmail.com

Rate This Article:
NO COMMENTS

LEAVE A COMMENT

Optimized with PageSpeed Ninja