Wednesday, Aug 12, 2020
HomeKeluarga“Mama Ni Cerewetlah!”

“Mama Ni Cerewetlah!”

“ALA…Mama ni, semua tak boleh buat! Along nak main dengan kawan aje, itu pun tak boleh. Mama ni cerewetlah!” Rungut Syafiq, 6 tahun. Dia menghentakkan kaki beberapa kali sebelum berlari menuju ke bilik tidurnya. Pintu bilik dibanting keras.

Ya, kerenah anak kadangkala menjengkelkan dan membuat anda berasa mahu menghukumnya. Betul, menjadi ibu bapa bukan perkara mudah dan tugas mendidik anak tiada penghujungnya.

Advertisements

Sebagai ibu bapa, lumrah apabila anda selalu mahu memberikan yang terbaik kepada anak. Bagaimanapun, jika terlalu berlebihan boleh memberi kesan tidak baik pada perkembangan anak.

Berikut ini 10 kesalahan yang biasa dilakukan ibu bapa dan harus dielakkan dalam mendidik anak.

1. Pengawasan
Jangan biarkan anak terlalu banyak bergaul di luar lingkungan keluarga. Apabila anak anda perlu tinggal di asmara, kunjungi mereka secara berkala dan jangan biarkan anak membesar serta hidup tanpa pengawasan anda.

2. Pendengar yang baik
Jangan berlebihan apabila berlaku sesuatu kepada anak. Dengar dahulu apa yang dirasakan atau dialami anak, kemudian ambil tindakan sewajarnya.

3. Jarang bertemu muka
Ibu bapa sebaiknya membiarkan anak melakukan kesalahan dan belajar daripada kesilapan itu hingga dia tidak mengulanginya. Pastikan cara ini diterapkan pada perkara yang tidak membahayakan anak dan masih dalam pengawasan anda.

4. Waktu bersama
Dek kesibukan mengurus kerjaya, ada segelintir ibu bapa lebih banyak waktu di luar rumah berbanding bersama anak. Keadaan ini membuat rasa tersisih dan diabaikan.

5. Jaga sikap
Perilaku buruk yang paling berpengaruh dan merosakkan anak adalah bertengkar di hadapan mereka. Jadi, sebaiknya elakkan daripada bertengkar atau saling menyalahkan pasangan di depan anak.

6. Tegas
Jangan biarkan anak menggunakan cara meminta dan merengek sebagai senjata untuk mendapat apa-apa yang mereka ingini. Ibu bapa harus tegas dan berwibawa apabila menghadapi sikap anak dan perkara ini harus dilakukan secara konsisten.

7. Demi kebaikan
Lakukan apa-apa sahaja sesuai kata hati anda, pada masa sama tidak mengabaikan pendapat orang sekeliling selain peka mengenai perkembangan anak anda.

8. Pantau pengaruh negatif
Segelintir ibu bapa cenderung membiarkan anak menonton televisyen terlalu lama hingga anak malas belajar. Sikap ini sangat merbahaya kepada anak kerana anda tidak mungkin mampu menapis  pengaruh negatif daripada program televisyen.

9. Terlalu manja
Tiada salahnya memanjakan anak dengan barang mainan dan percutian mewah, namun perkara yang harus anak sedari adalah keperluan masa berkualiti bersama ibu bapa mereka. Anak cenderung ingin didengari berbanding diberikan sesuatu dan diam.

10. Terlalu membela
Ada segelintir ibu bapa lebih menyokong dan bersikap memihak kepada anaknya walaupun anak melakukan kesalahan. Sikap ini membuat anak hilang rasa hormat dan cenderung menyembunyikan kesalahan dan enggan mengaku salah.

 

comments

POST TAGS:
FOLLOW US ON:
Tolak-ansur Kunci Ke
Bijak Berbelanja, Ke

nishaeimann@gmail.com

Selain gemar memerhati, selalu teruja merakam keindahan semula jadi. Suka melancong terutama ketika musim sejuk. Gemar muzik keras, teater dan novel indie serta puisi jalanan.

Rate This Article:
NO COMMENTS

LEAVE A COMMENT

Optimized with PageSpeed Ninja