Saturday, Sep 26, 2020
HomeLensaKempen Sinari Aspirasi, bantu wanita lebih cemerlang

Kempen Sinari Aspirasi, bantu wanita lebih cemerlang

Kempen ini bertujuan untuk menempuhi cabaran terutamanya dari segi isu kewangan yang menghalang kaum wanita daripada mencapai impian mereka.

Bagi memberi platform untuk memperkasakan kaum wanita agar terus berusaha mengejar impian mereka serta menjadi lebih berdikari melalui pendidikan, jenama penjagaan wajah terkemuka, Fair & Lovely, telah memperkenalkan Kempen Sinari Aspirasi. Seramai 40 wanita muda dari universiti awam terpilih sebagai penerima biasiswa buat julung kalinya dan dianugerahkan dengan biasiswa terkumpul berjumlah RM200,000.

Advertisements

Pelajar berkenaan dipilih melalui Kempen Sinari Aspirasi yang telah menarik lebih daripada 8,000 penyertaan dari 20 universiti awam. Kempen Sinari Aspirasi ini bertujuan untuk menempuhi cabaran terutamanya dari segi isu kewangan yang menghalang kaum wanita daripada mencapai impian mereka.  Ia merupakan komitmen berterusan Fair & Lovely dalam membantu wanita di seluruh Malaysia untuk mencapai impian mereka. Kami mahu wanita-wanita ini bangkit dengan semangat yang membara serta keyakinan bahawa impian boleh jadi kenyataan jika mereka percaya pada diri sendiri.

Pengurus Jenama Fair & Lovely, Unilever (Malaysia) Holdings Sdn. Bhd., Callista Fernandez, berkata, Fair & Lovely berkongsi falsafah sama di mana kaum wanita digalakkan untuk berusaha dengan gigih untuk membina masa depan mereka dengan memperkasakan mereka dengan kekuatan dalaman dan keyakinan.

“Terdapat ramai wanita di luar sana yang begitu bersemangat tentang masa depan mereka namun memerlukan bantuan kewangan untuk mendapatkan asas yang sangat penting dalam pendidikan. Justeru, kami mencipta satu platform untuk membantu kaum wanita ini ke arah masa hadapan yang cemerlang. Biasiswa Fair & Lovely ini merupakan satu pelaburan yang baik di mana kami percaya ia berupaya mengubah hala tuju seseorang wanita, terutamanya pelajar yang memerlukan bantuan kewangan,” kata Callista.

Setiap pelajar menerima biasiswa sebanyak RM5,000 yang akan menampung kos yuran tuisyen dan buku hingga setahun. Pelajar berkenaan dipilih berasaskan pada kelayakan pendidikan mereka; dengan CGPA minima 3.0 serta aktif dalam aktiviti ko-kurikulum. Kesemua penerima biasiswa ini datang dari tiga buah universiti iaitu Universiti Teknologi Mara (UiTM), Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) dan Universiti Malaysia Terengganu (UMT).

Penganugerahan biasiswa itu disampaikan Pengurus Jenama Fair & Lovely, Unilever (Malaysia) Holdings Sdn. Bhd, Callista Fernandez dalam satu majlis penyampaian biasiswa istimewa yang diadakan di Bangsar.

Salah seorang penerima biasiswa dari Universiti Teknologi Mara, Noor Syazwani Safain berkata; “Saya sangat bersyukur kerana dipilih sebagai salah seorang penerima Biasiswa Fair & Lovely, kerana ia memberi peluang untuk saya mengejar impian untuk menjadi seorang akauntan dan ia pasti akan meringankan beban kewangan yang ditanggung oleh ibu bapa saya.  Fair & Lovely sememangnya telah lama menjadi jenama yang dekat di hati saya sejak di bangku sekolah lagi. Jenama ini sentiasa memberi saya keyakinan untuk merasa selesa dengan diri saya dan keluar dari zon selesa saya untuk mengejar impian yang diidamkan.”

Pada majlis berkenaan, Fair & Lovely turut memperkenalkan Duta Jenamanya yang baharu – Daiyan Trisha, 23, seorang penyanyi dan penulis lirik berbakat, penghibur, pelakon dan usahawan. Daiyan berkata; “Pendidikan adalah satu daripada elemen penting bagi wanita kerana ini asas untuk kita mencapai matlamat hidup dan impian kita.

Pendidikan membolehkan kita maju ke depan dalam kehidupan kerana meluaskan lagi minda kita bukan sahaja dari segi ilmu tetapi turut meningkatkan kemahiran menyelesaikan masalah, menjadi kreatif dan berfikir secara kritis. Sebagai duta Fair & Lovely, ini satu penghormatan bagi saya untuk memberi inspirasi kepada wanita muda mencapai impian mereka seperti mana  saya sedang mengejar impian saya.”

Turut hadir perunding imej profesional, Zarina Zainal yang mengendalikan bengkel penampilan dan keyakinan diri bertujuan memberi kesedaran mengenai pentingnya kekuatan dalaman dan keyakinan sebagai alat untuk menjadi wanita berdikari di era moden.

Hingga kini, Biasiswa Fair & Lovely telah membantu lebih daripada 1,200 gadis dari seluruh negara-negara Asia. Bagi mendapatkan maklumat lanjut sila layari www.fairandlovely.com.my/fal_biasiswa/.

comments

FOLLOW US ON:
Lucozade Sport Sahut
Tuah Resipi Juara Di

mediawriter1@gmail.com

Rate This Article:
NO COMMENTS

LEAVE A COMMENT

Optimized with PageSpeed Ninja