Friday, Aug 7, 2020
HomeTip SihatDaun Lidah Buaya Sembuhkan Kulit Melecur

Daun Lidah Buaya Sembuhkan Kulit Melecur

Daun lidah buaya bersifat tidak bertoksik dan banyak digunakan dalam kaedah perubatan tradisional termasuk China, Jepun, dan India. Selain mampu menyembuhkan luka, keberkesanan penggunaannya dalam bidang rawatan kecantikan tidak boleh dinafikan.

Advertisements

Ekstrak lidah buaya mempunyai enzim yang mampu menghalang pertumbuhan bakteria dan kulat yang mengakibatkan penyakit kulit.

Kajian di Afrika Selatan menunjukkan polisakarida yang terkandung di dalam daun lidah buaya memberi kesan biologikal termasuk penyembuhan luka, aktiviti antikulat, antidiabetik dan antikeradangan.

Kandungan aloectin B dalam daun lidah buaya menstimulasi sistem imun dan menjadi bahan terbaik untuk menyembuhkan luka terbakar. Selain itu, sejenis bahan lain dalam daun lidah buaya iaitu szponin juga mempunyai kemampuan sebagai pembersih dan antiseptik yang menjadikan gelnya (lendir) sangat efektif untuk mengubati luka terbakar.

Meresap dalam liang kulit

Bahan selulosa dalam gel daun lidah buaya juga mampu menembus dan meresap ke dalam kulit dan menghalang cairan tubuh pada wajah yang mengakibatkan berlaku kulit kering.

Kandungan lignin di dalam daun lidah buaya juga mampu tembus dan meresap ke dalam kulit sekali gus berkesan mengubati luka.

Di negara Arab, masyarakatnya menggunakan daun lidah Buaya untuk menyembuhkan bekas luka. Luka yang telah kering akan disapukan dengan lendir daun lidah buaya agar tidak berparut.

Jadi, jika kluit anda melecur terkena api, jangan panik! Anda boleh merawatnya dengan segera menggunakan lendir daun lidah buaya.

Caranya, ambil sehelai daun lidah buah. Buang kulit dan ambil lendirnya. Sapukan lendir daun lidah buaya itu pada kulit yang melecur tadi. InsyaAllah, kulit anda akan sembuh dan tidak berparut.

Tumbuhan ini juga mengelakkan kulit daripada menjadi kering kerana mampu mengawal kehilangan air di dalam tubuh. Penggunaan lendir daun lidah buaya pada kulit secara berterusan menjadikan kulit sentiasa lembap dan lembut. Selamat mencuba.

comments

POST TAGS:
FOLLOW US ON:
7 Rahsia Bedak Asas
7 Tip Nikmati Kepuas

mediawriter1@gmail.com

Rate This Article:
NO COMMENTS

LEAVE A COMMENT

Optimized with PageSpeed Ninja