Friday, Aug 7, 2020
HomeTip SihatBagaimana Mengatasi Trauma Keguguran? 9 Cara Ini Boleh Bantu Anda Kekal Positif

Bagaimana Mengatasi Trauma Keguguran? 9 Cara Ini Boleh Bantu Anda Kekal Positif

Dikurniai zuriat menjadi dambaan bagi setiap pasangan suami isteri, namun ada segelintir daripada mereka belum (malah tidak) berpeluang mendapatkannya. Ada pelbagai faktor termasuk keguguran.

Advertisements

Bagi wanita hamil, keguguran boleh jadi satu pengalaman menyedihkan. Apatah lagi jika berlaku pada kandungan kali pertama atau keguguran berturut-turut. Sering kali berlaku, wanita mengalami keguguran sebelum dia menyedari kehamilannya. Mungkin sebanyak tiga perempat telur yang disenyawakan akan gugur pada hari pertama kehamilan.

Selepas mendapat ujian kehamilan yang positif, terdapat kira-kira satu dalam lima kemungkinan keguguran awal berlaku. Waktu inilah keguguran paling banyak berlaku (pada 12 minggu pertama kehamilan) dan dipanggil keguguran awal.

Manakala keguguran lewat (berlaku selepas tempoh 12 minggu pertama kehamilan) pula tidak kerap berlaku. Kehilangan yang berlaku pada lewat kehamilan ini boleh jadi sangat sukar untuk dihadapi. Pada peringkat ini, bagi kebanyakan ibu bapa, istilah “keguguran” tidak menepati kesedihan kerana kehilangan bayi mereka.

Sementara ada sesetengah wanita mengalami keguguran berulang. Ini bermakna mereka telah mengalami tiga atau lebih keguguran berturut-turut. Ini berlaku kepada kira-kira satu dalam 100 wanita.

Punca keguguran?

Keguguran awal biasanya berlaku kerana embrio (janin) tidak berkembang seperti sepatutnya. Masalah kromosom juga dikatakan penyebab biasa. Masalah ini biasanya berlaku tanpa sebarang sebab.

Bayi memerlukan jumlah kromosom normal yang tepat. Dia memerlukan 23 kromosom daripada ibu dan 23 lagi daripada bapa. Kecacatan kromosom boleh menghalang bayi daripada berkembang. Kecacatan ini mungkin berlaku kerana:

•jumlah kromosom yang tidak tepat;

•perubahan dalam struktur kromosom.

Dalam kes ini, kehamilan akan terhenti pada peringkat embrio. Keguguran lewat pula lebih berkemungkinan berlaku kerana masalah kesihatan wanita itu berbanding masalah kepada bayi, tetapi tidak semua kes seperti ini.

Jika anda telah mengalami beberapa keguguran berturut-turut, anda mungkin terdesak untuk mengetahui mengapakah ini berlaku kepada anda. Malangnya, dalam kebanyakan kes, penyebabnya tidak dapat dipastikan. Namun, fakta menunjukkan tiga daripada empat wanita yang menghadapi masalah ini akhirnya dapat melahirkan bayi sihat.

Tidak dinafikan, menghadapi keguguran adalah satu pengalaman yang menyedihkan. Kehilangan bayi tidak kira berapa awal kehamilan itu adalah tragik, anda perlu memberi peluang kepada diri untuk berkabung. Suami juga perlukan masa untuk menerima hakikat ini. Setiap orang berkabung dengan cara sendiri, justeru berilah masa kepada diri anda untuk sembuh daripada pengalaman ini.

Lama-kelamaan emosi anda akan pulih kembali. Apabila anda bersedia untuk cuba semula, yakinlah kebanyakan wanita yang senasib dengan anda dapat hamil semula dan melahirkan bayi sihat.

Menghadapi trauma

Walaupun anda hamil semula, anda mungkin memerlukan sedikit masa sebelum berasa senang hati dan menikmati kehamilan baru. Jika anda pernah mengalami keguguran, memang wajar untuk meragui bahawa anda mungkin kehilangan bayi sekali lagi.

Segelintir wanita menjauhkan diri daripada kehamilan sebagai cara melindungi diri. Ada juga yang berasa mereka seolah-olah menaiki ‘roller-coaster emosi’. Kadangkala mereka gembira, ada waktunya berasa takut. Selain itu, ada juga rasa bersalah untuk melupakan dan terus maju ke depan.

Pemulihan daripada ‘trauma keguguran’ ini mungkin lebih mudah jika anda mengakui dan menerima pengalaman pedih itu dan tidak cuba menolakkannya daripada ingatan. Perbaiki diri sendiri dan terimalah dengan hati terbuka. Luahkan perasaan anda. Menangis sepuas hati sekali sekala boleh mengurangkan ketegangan.

Yakinkan diri anda yang pengalaman kali ini tidak seperti dahulu. Cuba alihkan pemikiran pada kedatangan bayi anda. Sesetengah wanita tidak percaya kehamilan baru akan berjaya hingga mereka melepasi titik masa berlakunya kehilangan lalu.

Besar kemungkinan anda akan sentiasa berasa bimbang, tetapi apabila berjaya mencapai setiap peringkat penting dalam perkembangan bayi, seperti mendengar denyutan jantung bayi anda atau merasakan pergerakan bayi, anda akan berasa senang hati kerana semuanya berjalan dengan baik.

9 cara Ini Dapat Bantu Anda Untuk Sentiasa Positif;

  1. Menasihati lebih mudah daripada melakukannya, tetapi itulah cara yang harus dilakukan. Apabila anda mulai berasa runsing mengenai masa depan, hentikannya dan fikirlah mengenai hari ini sahaja.
  2. Apabila anda keguguran, anda mungkin terlalu terperanjat dan susah hati memikirkan puncanya. Minta doktor lakukan pemeriksaan supaya anda dapat memahami kes (keguguran) anda. Ada kemungkinan, masalah sama tidak akan berlaku sekali lagi.
  3. Jika keguguran itu didiagnosis sebagai ovum terjejas atau kerana kelemahan serviks, bacalah informasi mengenai masalah itu. Anda mungkin berasa dapat  mengawal keadaan jika memahami apa yang telah berlaku pada masa lalu. Sayangnya, kebanyakan keguguran tidak menunjukkan sebab yang jelas. Sebenarnya, keguguran lalu (atau kali kedua), amat sedikit mempengaruhi satu lagi kejadian keguguran pada masa depan. Sebahagian besar wanita yang keguguran, kembali hamil secara sihat dan selamat melahirkan bayi mereka.
  4. Keadaan tenang mungkin membantu anda berfikir dengan tenang mengenai bayi anda (jika hamil sekali lagi).  Anda mungkin selalu terkenang bayi yang telah gugur. Justeru, gunakan masa ini untuk mendapatkan perspektif wajar bagi apa-apa juga perasaan tidak selesa yang akan dirasai dan belajarlah menyayangi bayi baharu sekarang. Mungkin amalan bercakap dengan bayi anda dapat membantu proses menjalin ikatan antara ibu dan anak.
  5. Jangan berasa hanya anda saja melalui perasaan sedih. Suami anda juga mengalami kehilangan. Anda dan pasangan harus saling menyokong tetapi ingat,  situasi ini rumit bagi segelinti lelaki. Ada yang berpendapat berkongsi perasaan dengan isteri (yang sedang hamil) mungkin akan menyebabkan dia lebih runsing. Cuba fahami keadaan pasangan, mungkin dia lebih selesa berkongsi perasaannya dengan orang lain.
  6. Pergi semula ke klinik atau hospital yang anda biasa lawati ketika hamil dahulu mungkin mengimbau kenangan yang menyedihkan. Minta suami, kawan rapat atau keluarga pergi bersama.
  7. Pemeriksaan antenatal yang kerap boleh membantu menenangkan anda bahawa bayi yang dikandung membesar dengan baik. Beritahu doktor mengenai kebimbangan anda. Simpan senarai soalan yang ingin anda tanya supaya semua perkara diambilkira apabila berjumpa dengan doktor.
  8. Minta berjumpa doktor bukan sahaja untuk janji temu, tetapi juga untuk mendengarkan denyutan jantung bayi anda atau membuat ultrasound, cara ini mungkin dapat membuat anda berasa lebih selesa.
  9. Baca informasi mengenai kehamilan dan pengalaman wanita lain hamil semula selepas keguguran dapat membantu menambah keyakinan dan perasaan positif dalam diri.

comments

FOLLOW US ON:
Lemak Manis Creme Br
11 Tip Bagaimana Mer

mediawriter1@gmail.com

Rate This Article:
NO COMMENTS

LEAVE A COMMENT

Optimized with PageSpeed Ninja