Wednesday, Mar 21, 2018
HomeKeluargaBagaimana Cara Mencari Titik Keserasian?

Bagaimana Cara Mencari Titik Keserasian?

PERKAHWINAN adalah perkongsian hidup dua individu berbeza, sikap, cara hidup dan pemikiran. Justeru, pasangan suami isteri harus sedar ada perkara yang harus diterima dan mungkin perlu diubah. Mereka harus bersedia menerima kelebihan dan kekurangan pasangan.

Advertisements

Tidak dinafikan, hidup berumahtangga tidak mudah dan pasti berlaku perselisihan antara suami dan isteri. Ini perkara biasa dalam rumah tangga, bak kata pepatah Melayu, sedangkan lidah lagi tergigit inikan pula suami isteri.

Tanpanya pertengkaran atau berselisih pendapat, hubungan menjadi hambar. Pada masa sama, kita dapat belajar banyak perkara.

Bagaimana pula jika pasangan anda sering mengalah? Mengapa dia lebih selesa mengalah dan membiarkan anda ‘menang’ dalam pertikaian pendapat atau sikap?

Tahukah anda, ketika seseorang (pasangan) memilih untuk mengalah dalam pertengkaran, ada tiga makna tersirat yang harus diberi perhatian, antaranya:

Mengapa dia lebih selesa mengalah dan membiarkan anda ‘menang’ dalam pertikaian pendapat atau sikap? (Gambar hiasan)

Lebih peka
Apabila dia (pasangan) mengalah, mungkin kerana dia berasa dirinya lemah dari segi personaliti, ekonomi, status sosial dan lain-lain.

Dia cenderung berasa takut kehilangan ketenangan yang dimilikinya bersama anda. Jika pertengkaran berlanjutan dalam tempoh lama, dia rasa tergugat dan tertekan anda mendominasinya.

Mengalah kerana takut ini bukanlah sikap yang baik. Pada dasarnya, pertengkaran bukan pertandingan dominasi, ‘siapa lebih berkuasa’ atau ‘layak menang’.

Pendekatan yang harus anda lakukan adalah dengan cara menjadi lebih peka dan berkongsi pendapat dengan pasangan. Selain meluangkan waktu bersama untuk saling memahami.

Rasional
Ketika berlaku perselisihan pendapat, pasangan kadangkala berusaha memahami perasaan dan fikiran anda. Sikap  pasangan yang mencuba memahami ini kelihatan seperti mengalah. Antara petandanya, apabila anda betul pasangan tidak malu mengakuinya. Begitu juga ketika anda salah, pasangan memberi tindak balas mengapa anda salah.

Walaupun pasangan kerap mengalah kerana amat menyayangi anda, jangan biarkan diri dan emosi anda bermaharajalela dengan mengambil kesempatan atas sikapnya yang sangat memahami itu.

Cuba bertahan, tenang dan sabar ketika berasa ego (harga diri) anda tercabar. Berusahalah bersikap rasional serta matang dalam mencari dan mendapat penyelesaian yang terbaik.

Muhasabah diri, fikirkan apakah anda sering menyalahkan orang lain.  Gambar hiasan

Lebih memahami
Tindakan mengalah juga berlaku kerana berasa kecewa, penat dan malas mahu bertengkar dengan anda.

Pasangan juga tidak akan peduli dengan semua hal yang diperdebatkan, malah, boleh jadi sikapnya itu disebabkan dia mempunyai keasyikan dan tumpuan lain seperti hobi baru atau ada orang ketiga.

Jangan diamkan sahaja sikap yang mencurigakan ini. Keadaan ini seperti bom jangka yang kelak akan memusnahkan segalanya. Sebaiknya, ambil langkah untuk muhasabah diri, fikirkan apakah anda sering menyalahkan orang lain.

Cubalah untuk mengenal pasti apa yang berlaku sepanjang perjalanan rumah tangga anda. Perhatikan perkara yang perlu diperbaiki dan jangan takut melakukan perubahan walaupun pasangan tidak meminta anda melakukannya.

Kongsikan hasil penilaian ke atas diri anda dengan mengetepi rasa malu, lemah dan direndahkan. Cara ini memudahkan komunikasi dan proses penyelesaian.

Berbincanglah dari hati ke hati dengan fikiran terbuka menerima pendapat pasangan, tetapi ingat, jangan berpura-pura menerimanya. Sebaliknya, terimalah kerana memang “benar” atau “salah”.

Tip paling penting dalam menjayakan usaha ini adalah dengan mencari titik keserasian, bukan memperbesar titik perbezaan antara anda dan pasangan. Ingat, tiada seorang pun yang sempurna, termasuk pasangan anda.

Berusahalah untuk saling melengkapi dan ‘menyempurnakan’, agar rumah tangga sentiasa harmoni. Lengkapkan kekurangan pasangan dengan kelebihan anda, begitu juga sebaliknya. Di situlah terjalinnya ikatan paling intim dalam kehidupan berumahtangga.

comments

FOLLOW US ON:
10 blog pilihan
Anuar Zain teruja ba

mediawriter1@gmail.com

Rate This Article:
NO COMMENTS

LEAVE A COMMENT

Optimized with PageSpeed Ninja