Wednesday, Aug 12, 2020
HomeTip Sihat6 Amalan Gaya Hidup Sihat

6 Amalan Gaya Hidup Sihat

Tubuh sihat, cergas dan bertenaga pasti menjadi idaman semua orang termasuk golongan berusia. Kehidupan sihat tidak bererti membosankan atau terpaksa makan makanan yang hambar.

Panduan ini mungkin dapat membantu anda mengamalkan gaya sihat tanpa rasa terkongkong dengan diet ketat.

Advertisements

1. Sayuran berwarna-warni
Selain salad dan tomato, sayur berdaun hijau tua atau berwarna cerah kaya vitamin dan antioksidan. Sayuran ini tinggi serat dan rendah kalori yang cukup untuk keperluan harian.

2. Pilih buah segar
Jika anda rasa mahu mengunyah sesuatu, pilihlah buah-buahan segar dan bukan makan ringan. Sayur dan buah mengandungi antioksidan tinggi, kaya serat serta rendah kalori. Bagi menambah cita rasa boleh makan besama dadih (yoghurt) rendah lemak.

Cara ini, anda mendapat bekalan kalsium dan protein yang membantu mengenyangkan perut lebih lama. Selain, boleh amalkan pengambilan buah-buahan kering yang boleh dicampur dalam bijirin dan kekacang atau bijirin sebagai bekal yang bergizi namun ringan.

3. Mengolah daging
Jika anda selalu membuat sandwich berinti kepingan daging, cuba gunakan protein berkualiti tinggi. Antaranya ikan panggang, dada ayam atau sosej sayuran. Pilihan ini bebas nitrat, rendah lemak jenuh dan baik untuk kesihatan jantung.

4. Khasiat bijirin
Dietary Guidelines for Americans mencadangkan tiga bahagian (dalam pengambilan makanan) bijirin setiap hari. Selain tinggi serat, bijirin juga mengandungi antioksidan yang tiada di dalam buah-buahan dan  sayuran.
Cara mudah mengamalkannya, pilih roti gandum daripada roti putih untuk sandwich ketika makan tengahari. Selain mencampurkan beras merah, atau barli di dalam sup sayuran.

5. Jangan abai sarapan
Ramai orang berdiet meninggalkan sarapan. Kajian kesihatan dan diet menunjukkan, individu bersarapan secara teratur dapat mengekalkan berat badan berbanding mereka yang meninggalkan sarapan. Sarapan ideal mengandungi tiga kelompok makanan. Misalnya, semangkuk bijirin bersama susu dan sedikit buah-buahan kering untuk memulakan hari anda dengan cara yang sihat.

6. Olahraga
Berolahraga, nutrisi mencukupi dan rehat yang teratur adalah amalam gaya hidup sihat. Sayangnya, ramai yang menghindarinya kerana pelbagai alasan. Berikut beberapa panduan mudah dan murah  untuk menjaga serta meningkatkan kesihatan tubuh anda.
1. Minum air mencukupi (2-3 liter sehari).
2. Elak pengambilan gula, minyak, santan, tepung, mentega, marjerin, garam dalam makanan secara berlebihan.
3. Pilih olahraga percuma, misalnya push-up dan naik-turun tangga  atau jogging di sekeliling kawasan perumahan atau menggunakan kemudahan kolam renang dan pusat kecergasan di temapt tinggal anda.
4. Masak sendiri lebih murah daripada makan di luar. Masaklah makanan yang mengandungi sayuran beraneka warna dan daging rendah lemak.
5. Jaga daya tahan tubuh dan lindungi dengan keperluan vitamin serta mineral.

Foto: Gambar sekadar hiasan (daripada pelbagai sumber)

comments

FOLLOW US ON:
Kewangan: Isteri Per
Pesona Luar Biasa Hi

mediawriter1@gmail.com

Rate This Article:
NO COMMENTS

LEAVE A COMMENT

Optimized with PageSpeed Ninja