Wednesday, Aug 12, 2020
HomeTip Sihat5 Cara Mudah Dan Cepat Bakar Kalori

5 Cara Mudah Dan Cepat Bakar Kalori

“Aduh, perut dah ke depan ni! Seluar jeans semua jadi sendat di paha dan punggung. Nak beli lain belum ada bajet. Macam mana ni?

Keluhan dan rungutan ini mungkin biasa kita dengar, antaranya seperti baju yang biasa dipakai menjadi ketat dan sendat, perut tidak lagi rata (buncit) atau muka kelihatan lebar. Ini petanda berat tubuh telah naik tanpda disedari. Ya, pengambilan makanan  berlebihan setiap hari dan tidak diimbangi olahraga atau senaman mencukupi boleh membuat tubuh kita semakin kembang.

Advertisements

Cara terbaik, murah dan mudah untuk menyingkirkan timbunan lemak degil di dalam tubuh adalah dengan berolahraga. Sebenarnya, banyak cara boleh dilakukan untuk membakar sedikit demi sedikit timbunan lemak dan kalori di dalam tubuh anda.

Jika anda sentiasa sibuk dan mengejar masa, masih ada cara lain untuk membakar kalori. Antara, anda boleh lakukan kegiatan berikut;

Membeli-belah
Kegiatan membeli-belah menjadi kesukaan hampir semua wanita, mungkin juga anda. Wanita mana yang tidak teruja mengunjungi pusat membeli-belah yang menawarkan jualan murah?

Selain memenuhi keinginan membeli apa-apa yang diingini atau sekadar mencuci mata, kegiatan ini boleh membantu membakar kalori. Berjalan 45 minit tanpa henti sekitar pusat beli-belah sangat berkesan untuk membakar 90 kalori dalam tubuh. Hebat, bukan!

Kemas rumah
Meluangkan waktu untuk mengemas rumah pada hujung minggu, bukan sahaja membuat anda lebih akrab dengan tempat tinggal, malah dapat membantu membakar 450 kalori. Wow!

Menari
Anda suka menari? Bagus! Anda telah berjaya membakar 230 kalori dalam masa kurang daripada satu jam. Gerakan dalam tarian yang penuh bertenaga dapat membantu nda mengurangkan kalori di dalam tubuh.

Berasmara
Psttt…! Cara ini hanya untuk pasangan suami isteri sahaja! Setiap kali anda melakukan hubungan kelamin, boleh menyingkirkan 65 kalori. “Hmmm… Jom sayang!”

 

comments

POST TAGS:
FOLLOW US ON:
7 Tip Nikmati Kepuas
Ragam Pembantu Rumah

mediawriter1@gmail.com

Rate This Article:
NO COMMENTS

LEAVE A COMMENT

Optimized with PageSpeed Ninja